Η ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΚΚΑΡΑ

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Η περιοχή της Σακκάρα βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Νείλου και επεκτείνεται περίπου 20χλμ νότια του Καΐρου.

Η Σακκάρα, η νεκρόπολη της Αρχαίας Αιγύπτου, είναι ο αρχαιότερος χώρος ταφών, ο οποίος χρονολογείται κατά το 2.700 π.Χ. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, η οποία χρονολογείται από την τρίτη Δυναστεία γύρω στο 2.650 π.Χ., χτισμένη από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ τον θρυλικό εφευρέτη των πέτρινων κατασκευών.

Για άλλη μία φορά το εγχείρημα της ξενάγησης ανέλαβε ο κ. Ρεκτσίνης Γεώργιος με υπευθυνότητα, οργάνωση και άριστη καθοδήγηση. Στο πρώτο στάδιο μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την αίθουσα προβολής του μουσείου, όπου παρακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας. Το ένα ντοκιμαντέρ ήταν για τον τρόπο κατασκευής των πυραμιδοειδών τάφων της αρχαίας Αιγύπτου, ειδικότερα των βαθμιδωτών, που έχουν την αραβική ονομασία «Μασταμπάς» και το άλλο για την ανακάλυψη της νεκρόπολης της Σακκάρα. Ακολούθως, περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα.

Στο δεύτερο στάδιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επιτόπια ξενάγηση γύρω από την κλιμακωτή πυραμίδα, η οποία παραμένει πολύ εντυπωσιακή παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναστήλωση. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στους τάφους ευγενών και ανωτέρων ιερέων, που έχουν θαφτεί στη γύρω περιοχή.

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί Αναστάσιος Αναστασίου και Μικέλα Θεοχάρη.