Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Κ.ΚΑΪΡΟΥ

Την πρωτόγνωρη εμπειρία να εξερευνάς, να αρχειοθετείς, να ταξινομείς έγγραφα, πολύτιμες πληροφορίες και αναμνήσεις του παρελθόντος, είχαν τη ευκαιρία να ζήσουν το Σάββατο 13/5/2017 οι μικροί ερευνητές-μαθητές της Ε΄ τάξης της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καϊρου στα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου.

Υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης των αρχείων κας Χάιδως Ζώτου παρακολούθησαν πρώτα στην οθόνη του υπολογιστή παραδείγματα αρχειοθέτησης και ταξινόμησης και στη συνέχεια ενημερώθηκαν λεπτομερέστατα για την ιστορία της Ε.Κ. Καϊρου. Ενδιαφέρθηκαν ακόμη να μάθουν για τη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης εγγράφων ενώ δεν παρέλειψαν να απευθύνουν ερωτήσεις προς την υπεύθυνη των αρχείων κα Χάιδω Ζώτου και την προϊσταμένη των αρχείων κα Βίλυ Πολίτη, οι οποίες ομολογουμένως έδωσαν πληρέστατες και κατατοπιστικές απαντήσεις καλύπτοντας όλες τις απορίες των μαθητών.

Στο διάλειμμα που ακολούθησε προσφέρθηκαν στους μαθητές εδέσματα και αναψυκτικά, τα οποία ήταν όλα προσφορά των αρχείων. Αξίζει να σημειωθεί πως από πλευράς Ε.Κ.Καϊρου παρευρέθηκε ο κοινοτικός επίτροπος και αναπληρωματικός προϊστάμενος των αρχείων κος Ανδρέας Ρούσσος, ο οποίος βοήθησε στην ξενάγηση των μαθητών παραθέτοντας εμπειρίες και αναμνήσεις του παρελθόντος και τονίζοντας την πολύπλευρη συμβολή της κοινότητας παλαιότερα και σήμερα στη διατήρηση του ελληνισμού καθώς και στην κάλυψη οικονομικών και υγειονομικών αναγκών των παροίκων.

Η ξενάγηση είχε συνέχεια καθώς οι μικροί ερευνητές επισκέφθηκαν και τις άλλες αίθουσες των αρχείων όπου βρίσκονται καταχωρημένα και ταξινομημένα όλα τα πρακτικά της Ε.Κ.Καϊρου και των άλλων ελληνικών κοινοτήτων που συγχωνεύτηκαν κατά το παρελθόν. Επίσης είδαν από κοντά πρακτικά κοινοτικών εκπαιδευτηρίων, χάρτες και σχεδιαγράμματα εκκλησιών, εκπαιδευτηρίων και του ελληνικού νοσοκομείου, ελέγχους και απολυτήρια μαθητών παρελθόντων ετών. Επεξεργάστηκαν επίσης παλαιά αντικείμενα που βρίσκονται στις αίθουσες των αρχείων όπως γραφομηχανές, οπτικο-ακουστικό υλικό, ταινίες-άλμπουμ, πορτραίτα ευεργετών και σημαινόντων πολιτικών προσώπων κ.ά.

Ανακεφαλαιωτικά η ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε και η ενημέρωση από πλευράς αρχείων υπήρξε αξιοθαύμαστη και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Κλείνοντας στους μαθητές και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, τον δάσκαλο της Ε΄ τάξης κο Αναστασίου Αναστάσιο και τον διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής κο Κουγεμήτρο Χαράλαμπο απονεμήθηκαν αναμνηστικά ενδεικτικά επίσκεψης προσφορά των αρχείων της Ε.Κ.Καϊρου.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Βίλυ Πολίτη προϊσταμένη των αρχείων, τον κο Ανδρέα Ρούσσο αναπληρωματικό προϊστάμενο, την υπεύθυνη των αρχείων κα Χάιδω Ζώτου, την Ράνιa Άττα και τον Γιάννη Αρβανιτάκη για τις όποιες υπηρεσίες πρόσφεραν κατά την επίσκεψή μας.

Γράφει ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Αναστασίου