«Ασφάλεια και Διαδίκτυο»

«Ασφάλεια και Διαδίκτυο»: Το νέο σεμινάριο στην Αχιλλοπούλειο Σχολή

«Ασφάλεια στο διαδίκτυο» είναι το θέμα του σεμιναρίου με το οποίο εγκαινιάστηκε ο φετινός κύκλος επιμόρφωσης των μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου. Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται για άλλη μια φορά ο επιτυχημένος μηχανολόγος μηχανικός κος Γεώργιος Χριστοφίδης. Ο τελευταίος είναι γνώριμος στους μικρούς μαθητές από προηγούμενα χρόνια καθώς έχει παρουσιάσει στο σχολείο εξίσου σημαντικά θέματα με το φετινό. Την ιδέα του κ. Χριστοφίδη την αποδέχτηκαν και την υλοποίησαν με μεγάλη χαρά ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Κουγεμήτρος Χαράλαμπος σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής. Η ανταπόκριση όλων υπήρξε άμεση και η συμμετοχή τους ενεργή.Έτσι, λοιπόν, έχοντας εξασφαλίσει μια αρμονική συνεργασία, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, οι μαθητές υποδέχτηκαν με χαρά τον κ. Χριστοφίδη έχοντας περιέργεια σχετικά με το θέμα επιμόρφωσης.

Ο τίτλος του σεμιναρίου «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» ενθουσίασε τα παιδιά καθώς αποτελούν οικείες έννοιες γι΄ αυτά. Όπως είναι αναμενόμενο, στην εποχή που διανύουμε, όπου η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ραγδαία, τα παιδιά όλων των ηλικιών χειρίζονται τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πριν ακόμα ωριμάσουν και καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα. Μέσω αυτού του σεμιναρίου οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πολλές φορές χρησιμοποιούν άλογα. Πληροφορήθηκαν για το ανάρμοστο υλικό που περιέχεται, για τα ανεπιθύμητα μηνύματα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για την αποπλάνηση, τον εκφοβισμό και την παραπληροφόρηση. Ακόμη, συνειδητοποίησαν ότι η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, δημιουργεί συναισθηματική απόσταση και αλλοιώνει την ποιότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι το οποίο πολλές φορές οδηγεί στην αποξένωσή τους από τον πραγματικό κόσμο. Τέλος έγινε αναφορά και στα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη χρήση του υπολογιστή όπως για παράδειγμα η πολύωρη κακή στάση σώματος που ελλοχεύει κινδύνους στη σπονδυλική στήλη των παιδιών, στην όραση κ.ά.
Το υλικό που χρησιμοποίησε ο κ. Χριστοφίδης ήταν ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού και οι συμβουλές που περιέχονταν βοήθησαν ώστε οι μαθητές να μάθουν να κάνουν ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Τα παιδιά παρακολούθησαν ιστορίες που θυμίζουν κόμικς και έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ομάδες ηλικιών και ενημερώθηκαν σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών μέσω μικρών ιστοριών.
Μετά τη λήξη του σεμιναρίου οι μαθητές παρέλαβαν το ανάλογο πιστοποιητικό επιμόρφωσης και φωτογραφήθηκαν με τον επιμορφωτή τους και τους δασκάλους τους. Μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Χριστοφίδη ολοκληρώθηκε με την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη σεμινάριο έχοντας διευρύνοντας τον κύκλο των επιμορφούμενων με την ενσωμάτωση των γονέων των μαθητών της Αχιλλοπουλείου.

                                                                                

        

 

Ασφάλεια και διαδίκτυο

Γράφει η εκπαιδευτικός Βλάχου Βασιλική-Αναστασία