ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με στόχο την ενημέρωση και δράση απέναντι στα περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίας, η οποία έχει πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, κοινωνική και διαδικτυακή.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις, με σκοπό οι μαθητές μας να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα διαφορετικά είδη σχολικού εκφοβισμού και να γνωρίσουν τρόπους αντίδρασης και καταπολέμησής του.

Οι μαθητές παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους και βίντεο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Οι ταινίες αυτές έδωσαν το έναυσμα για να συζητηθούν θέματα, όπως το πώς μπορούμε να προστατευθούμε και πώς να αντιδρούμε όταν παρατηρούμε περιστατικά εκφοβισμού γύρω μας. Ακόμα, οι μαθητές επινόησαν συνθήματα και δημιούργησαν αφίσες που προάγουν την αλληλεγγύη και την φιλία.

Με τις δράσεις αυτές, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για την έγκαιρη παρέμβαση ενάντια στη βία, δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον όπου ο εκφοβισμός δεν έχει θέση και που όλοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σεβαστοί.