ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΜΒΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΪΡΟΥ

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Στους δρόμους της Αειφορίας: Το περιβάλλον και οι διαχρονικές μεταβολές του», από την υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Αγωγής της Γ?.Π.Ε Αθήνας κα Ελένη Νιάρχου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 60 εκπαιδευτικοί της οικίας διεύθυνσης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης της Γ?.Π.Ε Αθήνας στο Κάιρο ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και για την αειφόρο ανάπτυξη.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κος Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Πατήρ Τιμόθεος και ο Διευθυντής εκπαίδευσης της Γ?.Π.Ε Αθήνας κος Αδάμ Στάμος.

Αρχικά, η κα Ελένη Νιάρχου έκανε εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τόνισε την αναγκαιότητα προβολής και  εφαρμογής των συγκεκριμένων προγραμμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έπειτα, ακολούθησε το βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε τρεις ομάδες: των ιστορικών, των μηχανικών και των δημοσιογράφων.

Η ομάδα των ιστορικών έπρεπε να διερευνήσει συγκεκριμένα θέματα, που αφορούσαν την ιστορικότητα του κτιρίου της Αχιλλοπουλείου Σχολής, διάφορα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα που συνδέονται μ? αυτό, παλαιότερες φωτογραφίες του χώρου, τη χρονολογία ανέγερσης και διάφορες κατά καιρούς χρήσεις του κτιρίου. Η ομάδα των μηχανικών ασχολήθηκε με στοιχεία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής του κτιρίου, τη σημερινή του κατάσταση, διαπίστωσε τυχόν παρεμβάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό του και τέλος παρουσίασε τις προτάσεις της με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης. Η ομάδα των δημοσιογράφων ασχολήθηκε με συνεντεύξεις Αιγυπτιωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετέφεραν πληροφορίες για τη σημερινή χρήση του κτιρίου, ενώ αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους αναμνήσεις για την περίοδο φοίτησής τους στο εν λόγω κτίριο. Ακολούθησε η παρουσιάση των αποτελεσμάτων της έρευνας και των τριών ομάδων.

Εις ανάμνηση της επίσκεψης της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Κάιρο αντιλλάγησαν δώρα με την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου.

Με το πέρας του επιμορφωτικού σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις αίθουσες της Αχιλλοπουλείου Σχολής και του μικρού παρεκκλησίου, όπου εκεί θαύμασαν τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους της Αμπετείου Σχολής.

Αξίζει να τονίσουμε πως κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα εδέσματα και τα αναψυκτικά ήταν προσφορά της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, ενώ το γεύμα που ακολούθησε στην Ελληνική Στέγη υπήρξε προσφορά της Ε.Κ.Κ. Σ? αυτό παρευρέθηκε σύσωμη η Κοινοτική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ. με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση, ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση της παροικίας και της χώρας υποδοχής και προσκάλεσε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, όπως έρθουν να υπηρετήσουν στο Κάιρο.

Επιμορφωτικές συναντήσεις με επίκεντρο την Περιβαλλοντική Αγωγή αναδεικνύουν κατά καιρούς την ανάγκη υλοποίησης κοινών προγραμμάτων, που προάγουν τη συναδελφική αλληλεγγύη, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο τις δύο χώρες (Ελλάδα και Αίγυπτο), όσο κι όλη την υφήλιο. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν ολόκληρο τον πληθυσμό, και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία οφείλει να προετοιμάζει και να ευαισθητοποιεί τη νέα γενιά, ώστε να μάθει να σέβεται το περιβάλλον.

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί Αναστάσιος Αναστασίου και Μικέλα Θεοχάρη.