ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2023

H   γλώσσα  μας  είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό μέσο επικοινωνίας. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς μας, της κουλτούρας μας και της κληρονομιάς μας. Μέσω της γλώσσας εκφράζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες μας.

Η διάσπαρτη γλωσσική ποικιλομορφία στην Ευρώπη εμπλουτίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά και μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές και προσεγγίσεις σε πολλούς τομείς, από τη λογοτεχνία και τη μουσική μέχρι την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα.

Συνολικά, η Ημέρα των Ευρωπαϊκών Γλωσσών αποτελεί μια ευκαιρία  να αναγνωρίσουμε τον πλούτο της γλωσσικής μας κληρονομιάς και να προωθήσουμε την ανοικτή και αμοιβαία σεβαστή επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Για να τιμήσουμε την ημέρα αυτή στο σχολείο μας, δημιουργήσαμε δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη γειτονιά τους την Ευρώπη, να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εκμάθησης  ξένων γλωσσών για την επικοινωνία των λαών, να αποδεχτούν την πολυπολιτισμικότητα ως σημείο εμπλουτισμού της Ευρώπης και να αντιληφθούν πως η ίδια επηρεάζει την κοινωνία μας, καθώς η αναγνώριση και ο σεβασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των λαών αποτελούν προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση.

Οι μικρότερες  τάξεις Α’ ,Β΄ & Γ΄ δημιούργησαν ένα γλωσσικό ρεπερτόριο αποκαλύπτοντας με ποιες γλώσσες σκέφτονται, ποιες αγαπούν και ποιες θα ήθελαν να γνωρίσουν. Επίσης, δημιούργησαν ευφάνταστες αφίσες με σημαίες από όλο τον κόσμο, γράμματα και λέξεις από ξένες γλώσσες που γνωρίζουν.

Οι μεγαλύτερες τάξεις Δ΄, Ε΄ & Στ΄ δούλεψαν με κείμενα γλωσσικής αυτοβιογραφίας, έστειλαν την «καλημέρα» τους στην Ευρώπη από την Αίγυπτο στη γλώσσα της κάθε χώρας και με τη βοήθεια του google translate μετέφρασαν απλές φράσεις στη γλώσσα της χώρας που επέλεξαν, με τις οποίες έκαναν διαλόγους και έφτιαξαν κόμικς. Ακόμα, δημιούργησαν κολάζ με κόμικ και κείμενα που έγραψαν οι μαθητές σχετικά με τις γλώσσες που γνωρίζουν και αυτές που θα ήθελαν να μάθουν.