ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΡΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου & Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Η θεατρική ομάδα “Πάροδος” επισκέφθηκε ξανά το σχολείο μας, φέρνοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία μουσικοκινητικών παιχνιδιών που ξεχειλίζουν από φαντασία. Με την καθοδήγηση των ταλαντούχων μελών της, τον γνωστό σε όλους μας κ. Ηλία Πίτσικα και τους συνεργάτες του κα Μαρία Μενεγάκη και τον κ. Γιάννη Μπρουκλογιάννη, οι μαθητές μας βυθίστηκαν σε έναν κόσμο όπου η μουσική και η κίνηση συναντούν την αυθεντική έκφραση και τη δημιουργικότητα.

Πρώτα, οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και των Α΄ & Β΄ τάξεων ξεκίνησαν μια ασυνήθιστη περιπέτεια. Με τη δύναμη της φαντασίας τους, μεταμόρφωσαν την αίθουσα σε έναν κόσμο όπου τα φανταστικά αυτοκίνητα έτρεχαν ελεύθερα. Τα παιδιά, με τα χέρια τους στο τιμόνι, οδήγησαν με ενθουσιασμό στους διαδρόμους της φαντασίας. Καθώς η περιπέτεια συνεχιζόταν, τα αυτοκίνητα μετασχηματίστηκαν σε άλογα. Τα παιδιά έγιναν ιππείς και οδήγησαν τα άλογά τους προς μια φανταστική λίμνη, όπου τα άλογα έπιναν νερό και ξεκουράζονταν. Τέλος, με τη χρήση χαρτοκιβωτίων, τα παιδιά έφτιαξαν έναν στάβλο για τα πιστά τους άλογα. Κάθε χαρτοκιβώτιο έγινε μέρος του στάβλου, με τα παιδιά να δημιουργούν πόρτες, παράθυρα και ακόμα και μικρά κρεβάτια για τα άλογα να ξεκουράζονται.

Στη συνέχεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, οι μεγαλύτεροι μαθητές του σχολείου μας έδωσαν ζωή στις σελίδες του παραμυθιού «Η Φαντασία» της Κατερίνας Κρις. Ένα βιβλίο διαδραστικό, αφού τα παιδιά είχαν ως αποστολή να βοηθήσουν την κλειδωμένη φαντασία –το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να είναι πραγματικά ελεύθερο σε έναν άνθρωπο– χρησιμοποιώντας τη δική τους και ζωγραφίζοντας το μαγικό κλειδί που θα την ελευθερώσει. Χρησιμοποιώντας χαρτοκιβώτια και πανιά, η ομάδα “Πάροδος” μαζί με τα παιδιά μεταμόρφωσαν την αίθουσα σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία. Τα χαρτοκιβώτια έγιναν πύργοι και κάστρα και με τη φαντασία τους να οδηγεί την αφήγηση, οι μαθητές ζωντάνεψαν το παραμύθι, βιώνοντας μια αληθινή εμπειρία βιβλίου. Κάθε σκηνή ήταν μια πόρτα σε έναν άλλον κόσμο και ένα μάθημα στην τέχνη της αφήγησης.

Αυτή η διαδραστική προσέγγιση δεν αποσκοπεί μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και στην εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζονται μέσω της τέχνης και να συνεργάζονται ως ομάδα. Η “Πάροδος” αποτελεί μια πηγή έμπνευσης και μια ζωντανή απόδειξη του πόσο η τέχνη μπορεί να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και γι’ αυτό η χαρά μας είναι μεγάλη κάθε φορά που ο κ. Πίτσικας και η ομάδα του επισκέπτεται το σχολείο μας.