ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της ανάγνωσης, της δημοσίευσης και της διανομής βιβλίων για παιδιά. Είναι μια ημέρα για να τιμήσουμε τις ιστορίες που μας μεταφέρουν σε μαγικούς κόσμους, που μας διδάσκουν νέα πράγματα και που μας εμπνέουν να ονειρευόμαστε.

Οι φανταστικές ιστορίες – παραμύθια,  προβάλλουν  το επιθυμητό κοινωνικό πρότυπο συμπεριφοράς και ως φορέας «ηθικού διδάγματος», ο οποίος συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και, ταυτόχρονα, καταδεικνύει και τους «κοινούς τόπους» μιας κοινωνίας, τις βασικές αρχές της δηλαδή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει συστηματικά αξιοποιηθεί από την εκπαίδευση και εξακολουθεί να αξιοποιείται σε αυτήν.
Τα χρησιμοποιούμε σαν διαβατήρια ενηλικίωσης και αντίληψης του κόσμου. Αποτελούν ένα μαγικό εργαλείο καθώς λειτουργεί σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό και συμβολικό επίπεδο, άμεσα και λυτρωτικά για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των παιδιών μέσα από τη φαντασία τους.

 Γιατί όπως έλεγε και ο   παιδαγωγός,  Τζάνι Ροντάρι :

“Η Φαντασία έχει τη δική της θέση στη διαπαιδαγώγιση, σε όποιον έχει
εμπιστοσύνη στην παιδική δημιουργικότητα, σε όποιον γνωρίζει τι απελευθερωτική
αξία μπορεί να έχει η λέξη. Όχι γιατί όλοι είναι καλλιτέχνες, αλλά για να μην είναι
κανένας σκλάβος.”

Στο σχολείο μας, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης. Οργανώσαμε αναγνώσεις από αγαπημένα βιβλία, συζητήσεις για τους αγαπημένους μας χαρακτήρες και οι μικροί μαθητές της Πρώτης τάξης δημιούργησαν ζωγραφιές εμπνευσμένες από τα παραμύθια που έχουν διαβάσει και σελιδοδείκτες. Αυτή τη χρονιά είχαμε, ακόμα, την ευκαιρία να τιμήσουμε την ημέρα αυτή μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που οργάνωσε η ομάδα τέχνης “Πάροδος”, η οποία βοήθησε τα παιδιά να ζωντανέψουν με την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους τις σελίδες του παιδικού βιβλίου “Η Φαντασία”.

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας με τους μικρούς μας μαθητές διαβάσαμε μέχρι τώρα αρκετά βιβλία, παιδική λογοτεχνία – παραμύθια. Τα παραμύθια – φανταστικές ιστορίες, που με τον τρόπο τους επιχειρούν να βάλουν τάξη στο χάος του κόσμου, να τιθασεύσουν τον ανθρώπινο φόβο αλλά και να διαπαιδαγωγήσουν μιλώντας για τα μεγάλα προβλήματα της ύπαρξης, τις ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες, τη διαφορετικότητα, τη μεγαλοψυχία της προσφοράς,  αγαπήθηκαν από όλους τους λαούς. Είτε πρόκειται για μύθους,  όπως ο αγαπημένος μας Αίσωπος, όπου πρωταγωνιστούν τα ζώα είτε για μαγικές  ιστορίες, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αυτοεκτίμησης στο κάθε παιδί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη σημασία του βιβλίου στη ζωή των παιδιών και να τους ενθαρρύνουμε να γίνουν ενεργοί αναγνώστες που θα αγαπούν τη μάθηση και την εξερεύνηση μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Είναι μια ημέρα για να γιορτάσουμε τη δύναμη της φαντασίας και την αξία της παιδικής λογοτεχνίας.