Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου πραγματοποίησε τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Ο Διευθυντής της Σχολής, κύριος Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε τη σημασία του εορτασμού της εθνικής μας παλιγεννεσίας. Την εορταστική εκδήλωση άνοιξε στις 9:30 π.μ. το Νηπιαγωγείο με τη θεατρική παράσταση «Η ειρήνη στο σχολείο των γραμμάτων», όπου όλα τα προνήπια και νήπια ξεδίπλωσαν το παιδικό τους ταλέντο , υπό την καθοδήγηση της νηπιαγωγού Κατερίνας Γιωτάκη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός της ΣΤ? τάξης, Αναστάσιος Αναστασίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του ξεσηκωμού και των θυσιών των αγωνιστών του ?21, την πραγματοποίηση του οράματός τους για εθνική αποκατάσταση και τα διδάγματα που πρέπει να αποκομίσουν οι σημερινοί Έλληνες από αυτόν τον τιτάνιο αγώνα των προγόνων τους.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η γιορτή του Δημοτικού, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των Δ?, Ε? και ΣΤ? τάξεων. Το αφιέρωμα στην εθνική επέτειο ξεκίνησε με το ποίημα του Αρ. Βαλαωρίτη «Ευαγγελισμός ? Ελληνισμός» σε διασκευή και θεατρική προσαρμογή της εκπαιδευτικού Χαριζοπούλου Ελισάβετ. Η παράσταση μάγεψε τα βλέμματα των θεατών και συγκίνησε όλους, καθώς συνδυάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με τον ξεσηκωμό του γένους. Στην αρχή, αποτυπώθηκε η εικόνα της σκλαβωμένης Ελλάδας με τα παιδιά της. Στη συνέχεια, οι μαθητές της ΣΤ? τάξης παρουσίασαν απόσπασμα ? διασκευή από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» με τίτλο «Ξύπνα Ραγιά», ένα έργο σταθμός, μαρτυρία για τη διαχρονικότητα της εθνικής μας περιπέτειας. Στη συνέχεια, οι μαθητές της Δ? τάξης παρουσίασαν την έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο με την προβολή των κυριότερων πρωταγωνιστών της περιοχής.
Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το Β? μέρος της σκλαβωμένης Ελλάδας, όπου αποτυπώνεται η μετεξέλιξή της σε ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα με απελευθερωμένα τα διαμερίσματά της. Όλοι οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κι οι προσπάθειές τους υπήρξαν συγκλονιστικές.
Την επιμέλεια της γιορτής ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Αναστασίου Αναστάσιος, δάσκαλος της ΣΤ? τάξης και Χαριζοπούλου Ελισάβετ, δασκάλα της Δ? τάξης. Στο πιάνο έπαιξε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Σουρής Χάντερ, ο οποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια της χορωδίας με τους μαθητές της Ε? τάξης.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε η δοξολογία για την εθνική μας εορτή. Με το πέρας της δοξολογίας οι Αχιλλοπουλίτες μαθητές συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση και ακολούθως χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την ελληνική επικράτεια. Η επίδοση τους υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Χάντερ Σουρή, υπήρξε αξιοθαύμαστη και ομολογουμένως καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Γράφει ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Αναστασίου.