ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

«Ανήκω σε μια χώρα μικρή.  Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.  Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή.  Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται.  Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα».

Αυτή την αλήθεια διατύπωσε ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη, όταν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.  Η ελληνική γλώσσα με τη λογική δομή της και τον γλωσσικό της πλούτο, έχει επιβιώσει μέσα από τους αιώνες και υπήρξε, κατά μία έννοια, η μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού. 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου. Έλαβαν μέρος φοιτητές από τα τμήματα ελληινικής γλώσσας αιγυπτιακών Πανεπιστημίων, από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και από τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου. 

Στη γιορτή  συμμετείχε το σχολείο μας με τους μαθητές της Α΄και της ΣΤ΄Δημοτικού. Οι μαθητές της Α΄Δημοτικού δραματοποίησαν το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού « η  Ξανθούλα», καθώς τη μέρα αυτή τιμάμε τη μνήμη του Εθνικού μας ποιητή.  Οι μαθητές  της Στ΄ τάξης συνόδευσαν με τη φωνή τους τη χορωδία στο τραγούδι «Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς» .